Hart voor je ego of hard voor je ego

Het ego als ingang naar bevrijding

Waar verlies jij je rust en helderheid in het dagelijks leven? Waar raak jij van slag? Heeft iemand onlangs iets gezegd waardoor je getriggerd werd? Kwam er een stroom van gedachten op gang over de ander of de situatie? Herkenbaar? Dit overkomt iedereen. Ook als je je verdiept in zelfrealisatie, blijven deze situaties gebeuren. Het mooie is dat je ze nu kunt gebruiken voor je zelfonderzoek en innerlijke bevrijding.

De mensen die je raken, zijn je grootste leraren

Vaak zijn het de mensen die dichtbij je staan die je het meest raken. Je partner, familie, collega of leidinggevende. Hier gebeurt het! Je wordt geraakt en waar je eerst nog zo kalm was als een boeddha, ben je nu van slag. Je wilt jezelf verdedigen of juist terugtrekken. Gedachten als ‘ik doe het wel alleen’, ‘je begrijpt me niet’ of ‘het is ook nooit goed’ schieten door je hoofd.

Op zulke momenten is je ego actief. Het ego is dat deel van je dat zichzelf wil beschermen. Het probeert pijn of ongemak te vermijden. Hierdoor verlies je het contact met jezelf, je rust en je helderheid.

Ego: vriend of vijand?

Er was een tijd dat ik, net als vele anderen, dacht dat verlichting betekende dat je je ego moest overstijgen. Dat het ego iets was wat je in de weg zat, een obstakel op de weg naar verlichting. Maar door de jaren heen ben ik tot een nieuw inzicht gekomen en zie ik het ego als essentieel onderdeel van wie we zijn. Het heeft je geholpen te overleven en het kan je nog steeds van dienst zijn. De sleutel is om ermee samen te werken, zonder dat het de baas over je is. Dát is bevrijding.

Het ego houdt je weg bij pijn en kwetsbaarheid. Het fluistert je in dat je niet goed genoeg bent, dat je niet compleet bent, dat je apart staat van anderen. Dit gevoel van afgescheiden zijn zorgt ervoor dat je jezelf afwijst en verdedigt. Het is verbonden met je ik-identiteit: jij als individu: alleen op de wereld. Het houdt je weg van zelfrealisatie. 

In mijn coachings en in de jaargroep werken we met het ego samen. Want als we er mee vechten, zijn we nog steeds onvrij. Er ontstaat een nieuwe oorlog in jezelf en je zult nooit de vrede ervaren die je zoekt. Een deel van jou doet niet meer mee.

Herken en doorzie de strategieën van het ego

In relaties komen deze patronen vaak naar boven. Als je je niet gezien of gehoord voelt, schiet je in een automatische reactie. Je trekt je terug of wordt defensief. Het is helpend om deze strategieën te herkennen en te onderzoeken. Zo krijgen ze minder grip op je leven.

Hier zijn twee veelvoorkomende strategieën van het ego:

Strategie 1: Terugtrekken (‘moving away’)

  • Stil worden
  • Je terugtrekken
  • Ontkennen
  • Het contact verbreken

Je trekt je terug uit de situatie om niet te voelen wat er gebeurt.

Strategie 2: Aanpassen (‘moving forward’)

  • Extra lief zijn
  • Harmonie proberen te bewaren
  • Anderen pleasen
  • Lachen om spanning te verminderen

Strategie 3) Slopen – ‘moving against’

  • manipuleren
  • je eigen behoeften negeren
  • veroordelen
  • iets forceren
  • eenzaam zijn
  • emotioneel zijn

Je verliest je presentie. Je bent niet meer ontspannen aanwezig, in verbinding met jezelf. Je wordt strategisch. Je kunt dit voor jezelf onderzoeken in het dagelijkse leven:

  • Ben ik bezig iets te halen?
  • Ben ik bezig iets te vermijden? Waar ga ik bij weg?
  • Ben ik bezig om iets veilig te stellen?

Alle drie strategieën zijn uit contact. Je bent bang voor het verliezen van verbinding. Als je verbinding verliest, dan sta je alleen. Deze strategie ontstond al in je jeugd. Als kind probeerde je te overleven in situaties waarin je je niet geliefd, niet gezien, niet gehoord voelde. Deze overlevingsreacties kunnen je nog steeds overnemen in relaties. Als kind ervaarde je de angst om niet te bestaan, om alleen achter te blijven als heel ‘echt’ en deze herinnering toont zich nog in de automatische reacties in ons lichaam van vechten, bevriezen en vluchten.

Deze automatische reacties zijn nog steeds actief in relaties en kunnen ons helemaal overnemen. Het helpt om hierbij stil te staan en deze overlevingsstrategieën te onderzoeken. Om ze te leren kennen, zodat ze je leven niet langer beheersen. De afweer is nu niet meer nodig.

Contactvolle aanwezigheid

De uitdaging is om niet te vluchten of te vechten, maar te blijven bij wat je voelt. Blijf aanwezig bij jezelf en de situatie. Als je geraakt wordt, is de uitdaging het niet te fixen maar het te dragen in contact met de grond en met jezelf. Je hoeft je niet langer af te weren of terug te trekken en kunt contactvol aanwezig blijven. Als je stopt met reageren vanuit je automatische patronen, ontstaat er ruimte om bewust te kiezen. Dan blijf je helder en verbonden.

Hard voor het ego of hart voor het ego?

Het is belangrijk om liefdevol te zijn, ook voor je eigen kwetsbaarheid. Wijs je jezelf af als je van slag raakt? Of kun je mild en vriendelijk blijven? Je ego heeft je geholpen om te overleven. Je mag het bedanken voor die bescherming. Maar nu is het niet meer nodig. Je bent vrij om op een nieuwe manier aanwezig te zijn. Je hoeft nu niet meer hard te zijn voor jezelf en voor anderen.

 

In mijn coachings en in de Verdiepingsjaargroep staat niet alleen zelfrealisatie centraal, maar onderzoeken we ook deze strategieën om zo steeds meer innerlijke vrijheid te ervaren. Ik ben benieuwd of je bovenstaande herkent in dit proces van bevrijding. Als je het leuk vindt om te delen stuur me een berichtje op info@maaike-dijkstra.nl Je krijgt binnen 2 werkdagen altijd een reactie terug.

Maaike Dijkstra


Maaike Dijkstra (1973) is bewustzijnscoach met een focus op zelfrealisatie en innerlijke rust en auteur van het boek Stilte ZIJN (Samsara 2021). Haar missie is om je te begeleiden naar innerlijke rust en vrijheid. Ze begeleidt mensen in het proces van bewustwording en ontwaken. Ze deelt haar inzichten en ervaringen op social media en in haar blogs waar ze onderwerpen verkent als zelfrealisatie, non-dualiteit en het vinden van innerlijke rust. 

Naast haar werk als coach en schrijver, heeft Maaike ook ervaring in teamcoaching, systemisch werk en biedt ze mindfulness aan bij organisaties. Je bent welkom in haar coachingstudio in IJlst, bij een yogales in Sneek of de Jaargroep in Sneek. In deze jaargroep ontmoeten we elkaar in dit proces en staat de integratie van verlichting in het dagelijks leven centraal. Ook organiseert ze retreats en stiltedagen in Friesland en op Vlieland. Maaike is moeder van vier kinderen, woonachtig in IJlst en regelmatig te vinden op en in het Friese buitenwater.